Valentijn

Valentijn is een feestdag op 14 februari. Er zijn veel verhalen rondom Valentijnsdag. Hoe is het ontstaan? Omdat we bezig zijn met de ontwikkeling van de mensheid vanaf de prehistorie, kies ik voor het volgende verhaal.

Vorige week hebben we gezien hoe de positie van de vrouw veranderde doordat de mensen zich gingen vestigen. Dat bracht verantwoordelijkheden met zich mee. Er moesten voorraden met voedsel aangelegd worden en huizen gebouwd worden. Dat leidde tot bezit. Bezit van huis, van grond en van spullen. Omdat huis tuin en spullen nagelaten werden aan de kinderen was het voor de vader van belang dat hij wist dat hij de biologische vader was van de kinderen. dat leidde tot een verbintenis met een vrouw. Mannen kunnen oneindig veel kinderen maken, vrouwen niet. Voor de christelijke tijd vierde men heidense feesten. Feesten die verbonden waren met de natuur. Met Beltane renden vrouwen in het voorjaar de bossen in en lieten zich graag pakken door de mannen die hen achtervolgden. Beltane is het vruchtbaarheidsfeest van de Kelten dat wordt gevierd op 1 mei. Maar voordat de zon begint te schijnen en het warmer wordt, begint het leven in de aarde weer te stromen. Rond 14 februari beginnen de vogels te paren en ook bij mensen zou de paringsdrift zich laten gelden rond die tijd. De Romeinen vierden op 15 februari een vruchtbaarheidsfeest ter ere van de god Lupercus. Volgens de legende werden de namen van ongehuwde vrouwen in een kom gegooid en ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. van liefde was dus geen sprake. Toen in Europa het Christendom opkwam werd het heidense feest verboden en werd Lupercalia vervangen door Valentijnsdag.

 

We schilderen in verschillende tinten rood en de kom in blauw, het rood van de liefde, het rood van gevaar. Waarvoor gebruik je de schaal? Waar is jouw liefde te vinden? Dat bespreken we in de groep na het schilderen.

Klik hier om een tekst te typen.